Ett år på gården

Följ livet hos oss på gården. Varje månad får du vara med på det mesta, allt från höskörd till mjölkning. Upplev gårdens aktiviteter i småskalighetens anda. Vi tror nämligen inte på sikt att gårdarna måste bli större och mer specialiserade. Under ett år får du följa vardagen på vår familjelantgård belägen i vackra Emådalen. Emån, den 20 mil meandrande livsnerven i landskapet, är södra Sveriges värdefullaste vatten drag. Under århundraden har Emån format och utvecklat ett levande natur- och kulturlandskap med höga värden när det gäller vattenmiljöer och områden i odlingslandskapet. För oss, familjen Brånstrand, är det här livskvalitet. Att kunna leva i den här gamla kulturmiljön nära naturen.

Januari

Äntligen SNÖ….Ja, hela månaden brukar för det mesta vara snörik här. Det brukar vara perfekt att hålla till i någon av våra många pulkabackar. Det finns också möjlighet att prova på de flesta vinteraktiviteter som, pulka, snowracer, spark, skridskor och skidor. Eftersom vi har tre fina skidbackar inom 5 mils räckhåll brukar vi åka utförsåkning en hel del.
För övrigt håller vi mest på med lite reparationer och eventuella nybyggnationer på gården. Maskinerna behöver också ses över inför den kommande säsongen.
Naturligtvis kräver djuren sin dagliga skötsel inomhus. Det är ett omfattande arbete, både morgon och kväll. Under vinterhalvåret är det för det mesta Rune själv som ansvarar för detta.

Februari

Fortfarande vinter i Tigerstad och SPORTLOVSMÅNAD! Som Du kunde läsa i januaritexten kan denna del av Småland erbjuda de flesta vinteraktiviteter.
Så varför inte planera en sportlovssemester här på Brånstrands Familjelantgård i Tigerstad.
Vi erbjuder också lantgårdsupplevelser som skötsel av alla våra djur, vinteräventyr till vår ängslada med vinteraktiviteter och korvgrillning mm. Jättemysigt!
25 km från Tigerstad finns också den fina bad- och fritidsanläggning, Hagadal, som är värt ett besök.
För övrigt känns februari som en ”transportmånad” till våren. För oss i familjen Brånstrand är detta en lugn period pååret, där det finns utrymme för eventuell semester.

Mars

Det är en förhållandevis lugn period på gården just nu. Våra djur står inne i stallarna och äter och mår gott. Kossorna mjölkas regelbundet morgon som kväll.
Vi kan också märka att vårkänslorna börjar komma. Kossorna blickar längtansfullt ut genom det solbelysta fönstret, kaninen, hönsen och lammen längtar till att komma ut och äta av det nya fina gräset.
Barnen plockar de första vitsipporna och de fantastiska vitsippehagarna breder ut sig runt byn.

April

Nu möts vi äntligen av årets första sommarvind, varm och underbart behaglig. Den intensivt vackra fågelsången är utmärkande, eftersom Emådalen just här mellan byarna Tigerstad – Åkerö tillhör de mest intressanta fågelområdena i södra Sverige. Yrvakna vårblommor tittar upp här och där, både i trädgården och runt omkring i hagarna.
De första vårkalvningarna börjar komma i ladugården och det märks på kossorna, ungdjuren och kalvarna att de snart vill komma ut i vårsolen. Under den senare delen av månaden är förhoppningsvis vårbruket på gården inne i sin mest hektiska period för oss alla i familjen. Vi plogar, harvar och sår och hoppas att regnet och värmen bidrar till god skörd framme i höst. Det är bara att vänta och se.

Maj

Nu grönskar det för fullt på åker och äng. Lövsprickningen och knoppningen är underbar! Oj, så vackert allting är. Nu är det bara att njuta fullt ut.
Allt detta blandas med kossornas råmande och hönsens kacklande. Vi har precis släppt ut korna på bete för första gången i år, vilket är spännande. Man kan verkligen säga som ”kor på grönbete”. Våra får, höns och kaniner, kan nu också se solens ljus på riktigt efter en lång stallperiod. På de sådda åkrarna kan man nu se hur det börjar lysa ljusgrönt när säden sticker upp över marken. Potatisen är satta och grönsakslandet är sått. Skööönt!!!
Vi är fortfarande inne i en intensiv period på Brånstrand Familjelantgård. Det ska stängslas, för nästan alla djuren är på grönbete och måste byta betesställen regelbundet. Maskinerna ska ses över inför den snart stundande höskörden. Det är också dags att tvätta och göra sommarfint i ladugårdarna efter vinterns stallperiod. Maj är en en riktig luffarmånad En av gårdens höjdpunkter är LUFFARÄVENTYRET till vår Luffarlada. En unik och spännande luffarupplevelse som det är svårt satt tacka nej till. Läs mer på sidan om Luffaräventyr.

Juni

Våren och försommaren är fantastisk! Någonting nytt händer varje dag, blommor slår ut, starungar lämnar boet, näktergalens ihållande sång från syrenbersån och SOMMARLOV. Vi skulle vilja suga mera på detta och vara uppe fler timmar på dygnet. Vilken känsla! Vi passar också på att prova årets första fiskelycka i Emån.
I början av juni brukar det vara dags för den första ensilering, det vill säga inplastning av nästan nyslaget hö till vita plastbuntar. Tänk så smidigt det har blivit med höskörden nu för tiden!
Därefter börjar vi med vår ”riktiga” höskörd i mindre skala, där vi först slår gräset. När detta har torkat, pressar vi höet till balar som i hölass körs in på höskullen. Förhoppningsvis ska höet vara bärgat till midsommar, men allt beror på vädret.
Så är det äntligen midsommar. Traditionsenligt ordnar Familjen Brånstrand midsommarfest i vår trädgård. Invånarna i Tigerstad, sommargäster ”hemvändare” och våra gäster i Lillstugan bjuds in, så vi brukar vara cirka 35 personer. Vi fikar, dansar kring midsommar-stången, leker och umgås. Lika uppskattat varje år.

Juli

Efter allt skördearbete är tempot lite lugnare på gården, men alltid är det något som behöver fixas. Det kan vara lämpligt att titta över gårdens byggnader. Bräder behöver bytas och det finns alltid målningsjobb.
Vi brukar få tid till bad i någon av våra mysiga sjöar och vi gillar också att cykla omkring på de slingrande vägarna i Emåområdet
Det är nu högsäsong i Lillstugan med alla trevliga gäster som kommer och går. Hela familjen tycker det är jätteroligt att visa gården och bjuda på lantgårdsupplevelser.
Har Du lust, kan Du vara med på gårdens vardagliga sysslor eller bara vistas i vår barnvänliga trädgård. Varför inte vandra på de mysiga stigarna och ta del av vår skyltade natur- och kulturstig. Luffaräventyren är många och vi har många olika grupper med gäster i alla åldrar.

Augusti

Sensommarmånaden augusti anländer tyvärr alltid alltför tidigt och med stora steg. På morgonen brukar det kännas alldeles speciellt ute, fuktigt i gräset, lite mörkare än vanligt och en svag doft av höst. Allt är fortfarande grönt och lummigt, men här och där syns ett och annat gult blad och det långa gräset i hagen börjar bli brunt och vissna ner.
I trädgården finns det gott om klarbär, körsbär och hallon. Det blir en hel del sylt och saft för familjen Brånstrands del. Det är också dags att skörda grönsakslandet.
För att inte prata om kantarellskogen, WOW! Sommarkantarellerna breder ut sig som gula mattor i mossan i Tigerstads skogarna. Det brukar också finnas gott om lingon och blåbär.
I slutet av månaden börjar höstskörden, med skördetröskning och halmkörning. Det är också en förhållandevis intensiv och väderberoende period här på gården.
Efter ett långt och härligt sommarlov är det nu åter dags att börja skolan igen.

September

Hösten har kommit och varje årstid är spännande på sitt sätt. Här på gården börjar en rad hösttecken visa sig. De gula solrosorna, mogna äpplen, päron, plommon och tomater i trädgården. Härligt! Potatisupptagningen är också ett septemberjobb Vi odlar potatis endast till husbehov och upptagningen sker helt manuellt tillsammans med en granne. För att inte prata om svampskogen. Oj, vilken lycka det brukar vara att vandra omkring bland alla ”trattisar”.
Mjölkkossorna stallas nu in i ladugårdsvärmen tillsammans med fåren, kaninerna och hönsen.
På en bondgård blir allt mycket lugnare under höst- vinterhalvåret. Men innan dess ska nu i september återstår den tredje ensileringsomgången med rundbalsinplastning. Det är alltså tredje gången gräset på samma åker skördas. En del grödor som höstvete, höstkorn och höstraps ska också sås så att de hinner etablera sig för att växa vidare på våren och sedan skördas nästa höst.
Fågelsträcken hopar sig söderut över Emådalen så här års och är ett sällskap under arbete. Många spännande rovfåglar börjar dyka upp.

Oktober

Nu är det dags för ”höstning” i trädgården och allt som hör därtill som lövräfsning och rabattgrävning. Stallgödseln körs ut på och åkrarna ska höstplogas. Våra ungdjur går fortfarande ute på bete, men stödutfodras. De övriga djuren på gården har flyttats in till värmen.
Under månaden har vi skogsdagar för åk 4 i Hultsfreds Kommun. Vårt projekt heter SKOGEN I TIDEN och är en aktivitet som ska ses som en del i barns kännedom om träbranschen i denna skogrika del av Småland.
På vår familjlantgård får du uppleva skogen under lokala förhållanden. Vårt mål är idag att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Du får ta del av skogens skötsel när farfar var liten jämfört med idag. Följ ett träds liv från kotte till färdigvuxet träd.
Vi den mysiga ängsladan från 1862 grillar vi kolarmackor och leker gamla skogslekar. Här njuter vi av alla de upplevelser som skogen kan ge. Ta mera del av händelsen under rubrik ”Aktiviteter” på hemsidan

November

Under november startar julförberedelserna på gården. Vi tillverkar vår egen ost med mjölk från gården kossor. Mormor Karin, som barnen brukar säga, är Karinas mamma och något av en ostexpert och det är hon som har förmedlat de gammaldags ostrecepten på gården. På vasslen som blir över vid ystningen passar vi på att göra vårt egna vasslebröd. Vi gör också ostkaka på gårdens egna mjölk. Smaskens! I skogen hugger vi vår egna julgran och plockar lingonris till kransen. Traditioner väl värda att bevara!

December

Nu inträder en lugn och skön vintermånad där arbetet på gården i första hand har fokus på våra djur och dess skötsel. Nu nalkas julen med stora steg och allt som hör därtill. På julafton kommer förhoppningsvis den gamla skogstomten tillbaka till oss traditionsenligt. Vilken lycka! Nu börjar den riktiga gemenskapen, glädjen och julefriden när familj, släkt och vänner samlas för att bara vara tillsammans och njuta.