Luffar äventyr – Ängsladan med omgivningar

Ladan byggdes 1864 och användes främst till förvaring av hö som på vintern transporterades hem till Storegården i Tigerstad. Förr i tiden slogs gräset med lie på den lilla åkern ”Kärret”, bredvid ladan. Gräset fick torka och räfsades sedan för hand ihop med räfsor och lades slutligen i ladan. Även området runt själva ladan, ”LADVALLEN”, skördades på samma sätt. Eftersom vägarna på den tiden ofta var i dåligt skick, kördes höet hem under vintern när det var fruset i marken. Då började också fodret hemma på höskullen ta slut och ladhöet var ett nödvändigt tillskott i utfodringen. Ängsgslador fyllde sin funktion, eftersom det oftast var trångt om plats hemma på gården. Efter några års höskörd plogades ”Kärret” upp och havre odlades i några år, vilken sen tröskades hemma på gården.

Ladan har också använts som tillfällig övernattningsbostad åt luffarna. Det var säkert mysigt att krypa ner i det mjuka ängshöet som förvarades i ladan.

Njut av den underbara naturen i omgivningarna kring ladan. Den djupa granskogens mäktighet kan bjuda på många upplevelser och äventyr. Där kan du plocka svamp och bär. Hagmarken kring ladan, med inslag av slån, nypon, ek, björk och åtskilliga örter, väcker våra allra vackraste känslor till liv. Ett och annat rådjur kan också ta vägen förbi. Gå på den lilla spången över bäcken och upplev soluppgången i skogsbrynet till fågelsång och blomdoft. Mystiken över kärret, när morgondiset vandrar som en spöklik rök, måste också upplevas.